#9

herbestemming

Een oude opslagplaats/werkplaats in een functionerend boekhoudkantoor transformeren is geen eenvoudige opgave. Gelukkig zag ook de boekhouder in dat het een kans was die je niet moest missen.

Boekhouder en boerenzoon Watse van Balen begon in 2004, vanuit zijn woning in het dorpje Jellum, zijn kantoor van Balen boekhoudkantoor. In 2006 verhuisde hij met zijn medewerkers naar zijn garage maar na 6 jaar groeide hij daar letterlijk en figuurlijk uit en moest hij opzoek naar een nieuwe plek. Uitgangspunten voor de nieuwe plek waren dat het goed toegankelijk moest zijn voor zijn klanten, voornamelijk agrariërs uit de omgeving, en zoveel mogelijk energieneutraal. In de zoektocht die volgde bleken veel bestemmingsplannen van gebieden aan de rand of in het buitengebied, gebouwen in de dienstverlening niet toe te staan. Maar na een zoektocht van 2 jaar vond hij de ideale plek op een steenworp afstand nadat de plaatselijke timmerman zijn opslagplaats/werkplaats aanbod als eventuele optie. Helaas zat er bij de werkplaats ook een woning die moest worden overgenomen wat een grote consequentie betekende voor het toereikbare budget. In de planvorming heeft dit verminderde budget gelukkig niet geleid tot een vermindering van de ambitie; Een energie neutraal kantoor. Zo is er niet bezuinigd op vloer, gevel en dakisolatie en  is de infrastructuur al vast gelegd. Ook de ruimtes voor de installaties zijn al reeds gereserveerd, waaronder een groot dakvlak op het zuiden, Ook al moet er voor de echte dure duurzame installaties; zoals de zonnepanelen en warmtepomp, nog wel even worden gespaard.  Tenslotte heeft het krappe budget wel geleid tot een aantal weloverwogen duurzame keuzes op het gebied van hergebruik van veel bouwmateriaal en de aanschaf van 2dehands kantoormeubilair. Zo kent ieder nadeel zijn voordelen.

Hoewel het betreffende pand geen hoogstaande monumentale waarde bezit, heeft het wel degelijk een bepaalde cultuurhistorische waarde; namelijk de typische wederopbouw architectuur uit de jaren 40. Met minimale middelen een maximale functionaliteit bereiken. De functie van de opslagloods is niet alleen aftelezen van de sobere detaillering maar ook door de teruggeplaatste situering in de straat. Hoewel je het gebouw leest als het bijgebouw van het belendende pand, is dit niet altijd zo geweest. De opslagloods hoorde oorspronkelijk bij de woning aan de linkerzijde. Maar nadat er in de 70er jaren een woning aan vast gebouwd is vormt de opslagloods te samen met deze woning een typische combinatie van hoofdgebouw met bijgebouw. Dit gegeven heeft tot het uitgangspunt geleid om het evenwicht tussen hoofd- en bijgebouw niet te veel te verstoren. De gevels van het boekhoudkantoor zijn daarom ook niet veranderd.  Zelfs de loods deur is gebleven.  Nieuw is wel dat de zware deur nu met één druk op de knop mechanisch open en dicht schuift.

Naast het behoud van de typische baksteenarchitectuur is er ook gekozen om de bestaande constructie, een prachtig licht houten vakwerk zoveel mogelijk in het zicht te laten. Vandaar de keuze voor de vrij open plattegrond. Een plattegrond waarbij het licht en weidse landelijke uitzicht vanuit alle hoeken te ervaren is. Daarbij is er ook bewust gekozen voor een ventilatiesysteem die daarbij past. Een combinatie van  mechanische en natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat het beeld van het platteland ook klopt bij de geur. 

Voor de inrichting is verder gekozen de pure materialen; glas, hout en staal. De met tulpenhout beklede ruimten zijn bedoelt voor de vaak wat moeilijker persoonlijke gesprekken. Terwijl de transparantie van de overige ruimten juist past bij de filosofie van het boekhoudkantoor; een buitengewoon gunstige prijs-kwaliteit-verhouding.

< vorige realisatie volgende realisatie >