#2

Vrijplaats Beet

In het kader van europan, een wedstrijd die om de twee jaar wordt georganiseerd voor architecten onder de veertig jaar, samen met Jasper van Zellingen (Heerenveen) is een ontwerp gemaakt voor de oude woonschepenhaven in Groningen.
Het studiegebied, geconcentreerd rondom de woonschepenhaven, is meer dan twee kilometer lang en strekt zich uit langs de zuidelijke oever van het Eemskanaal. De woonschepenhaven dient te worden gerevitaliseerd en moet plaats gaan bieden aan 200 tot 300 nieuwe woningen.
Door de geïsoleerde situatie van het plangebied is in de loop van de jaren een eigen subcultuur ontstaan, waarbij “regels” op een geheel eigen manier worden geïnterpreteerd.
Het prijswinnende ontwerp heeft als uitgangspunt de doe-het-zelf cultuur zoveel mogelijk te handhaven dan wel te versterken. Dit is onder andere gedaan door een grote verscheidenheid aan openbare ruimten te creëren en vrij indeelbare woningplattegronden te ontwerpen. De openbare ruimten/ontmoetingsplaatsen kunnen er voor zorgen dat bezoekers van het gebied in contact komen met de bewoners, waardoor nieuwe netwerken kunnen ontstaan.
Gekozen is om over de bestaande steigerstructuur van de woonschepenhaven een steiger te plaatsen die de bestaande steigers als het ware koppelt. Deze nieuwe steiger introduceert een tweede maaiveld, waaraan drie grote woonloodsen zijn gesitueerd, en waaronder zich een parkeerdek bevindt dat plek biedt voor zo’n 400 auto’s. Doordat de woonloodsen op steigerniveau plek bieden voor ateliers, werkplaatsen, studio’s en horeca kan de steiger gezien worden als een soort cultuurboulevard. Een tweede steigerstructuur in de kunstmatig aangelegde uiterwaarde van het historische Groningse riviertje de Hunze geeft maat en schaal aan de verkaveling van zo’n 13tal steigerstudio’s. Deze 4 onder 1 kapwoningen staan als “hijskranen” op poten boven het maaiveld.

< vorige realisatie volgende realisatie >