#1

bijzonder bijgebouw

Door de uitbreiding van het gezin Schuurmans is het woonhuis van de boerderij te klein geworden. Ook de steeds grotere verkeersdrukte op de Hegedyk heeft de familie doen besluiten om in het schuurgedeelte van hun boerderij te gaan wonen. Omdat bij het gebruik van de schuur als woonruimte bergruimte verloren gaat, is er begonnen met het ontwerp van een kapschuur. De kapschuur is traditioneel van vorm, maar krijgt door middel van de “trochreed” toch een bijzonder accent. Uitgangspunt bij de verbouw van de boerderij is om de bestaande karakteristiek van de boerderij zoveel mogelijk te behouden. De indeling en het aanzicht van het voorhuis blijven daarom intact. Door de grote schuurdeuren aan de oostzijde te openen ontstaat een nieuwe entree voor de woning in het hart van de schuur. Alle woonruimtes zijn rond dit nieuwe hart gesitueerd.  

Eén grote ingreep in de zuidgevel voorkomt dat de gehele gevel en het gehele dak wordt doorzeefd met daglichtopeningen en zorgt ervoor dat de contour van de boerderij behouden blijft. De woning heeft momenteel twee kleine slaapkamers op de verdieping. Door ook de voormalige “hooizolder” in te richten met slaapvertrekken kunnen er vier extra kamers worden gerealiseerd. De vides rond de “grote” ingreep in de zuidgevel vergroten de ruimtelijkheid en zorgen voor extra daglicht toetreding op de verdieping. In de oostgevel is een dakkapel voorgesteld ten behoeve van de daglichttoetreding van de ouderslaapkamer. Beide ingrepen zijn zo summier mogelijk gedetailleerd om concurrentie met de traditionele boerderijarchitectuur te voorkomen.

volgende realisatie >